Wat is een hybride warmtepomp en is het de juiste keuze?
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een cv-ketel op gas. De hybride warmtepomp verwarmt een woning. Dit doet een hybride warmtepomp door warmte uit de buitenlucht te halen en deze te gebruiken om water of lucht in huis te verwarmen. Dit gebeurt via een buitenunit met een ventilator en een binnenunit die op het verwarmingssysteem wordt aangesloten. Bij milde temperaturen kan de warmtepomp zelfstandig verwarmen, terwijl de cv-ketel bijspringt als extra warmte nodig is, bijvoorbeeld bij zeer koude dagen of voor warm tapwater. Een hybride warmtepomp verbruikt daarom vooral in de herfst en lente stroom.
Kan het ook 100% elektrisch?
Een 100% elektrische iCV-ketel op basis van infraroodtechniek is een verwarmingssysteem dat zonder gas werkt en efficiënter omgaat met elektrische energie dan cv-ketels. In plaats van water direct te verwarmen, maakt de iCV-ketel gebruik van infraroodstraling om de warmteoverdracht te optimaliseren. De infraroodtechniek verwarmt watermoleculen op een efficiëntere manier. Het resultaat? Snellere opwarming en lager energieverbruik. Dit systeem werkt met HeatBuffers, die warmte opslaan en geleidelijk afgeven, waardoor piekbelasting op het elektriciteitsnet wordt voorkomen. Hierdoor is het een duurzaam, gasvrij alternatief dat eenvoudig in bestaande verwarmingssystemen kan worden geïntegreerd.

De voordelen en nadelen op een rij
Voordelen hybride warmtepomp:
- Lagere energiekosten
Een hybride warmtepomp gebruikt voornamelijk elektriciteit om warmte uit de buitenlucht te halen, waardoor je minder gas verbruikt. Dit zie je terug op je energierekening, vooral als je huis redelijk goed geïsoleerd is. De cv-ketel springt alleen bij op koude dagen of bij een hogere warmtevraag, en dat vermindert het gasverbruik.
- Minder CO₂-uitstoot
Voor het grootste gedeelte werkt een hybride warmtepomp op elektriciteit, hierdoor stoot je minder CO₂ uit dan wanneer je volledig op een cv-ketel draait. Dit maakt de hybride warmtepomp een duurzamer alternatief en een goede tussenoplossing voor huizen die nog niet volledig van het gas af kunnen.
Nadelen hybride warmtepomp:
- Afhankelijk van een cv-ketel
Een hybride warmtepomp werkt samen met de bestaande cv-ketel en kan niet volledig zelfstandig je huis verwarmen. Op erg koude dagen of bij een grote warmtevraag moet de ketel nog steeds bijspringen, waardoor je niet volledig van het gas af bent.
- Extra ruimte nodig
Vaak is er zowel binnen als buiten extra ruimte nodig voor de binnen- en buitenunit, leidingen en bufferopslag. Dat is niet in elke woning eenvoudig te realiseren.
Waarom een hybride warmtepomp niet altijd de beste keuze is
Een hybride warmtepomp is niet altijd de beste keuze, omdat je afhankelijk blijft van gas en de besparing tegenvalt in slecht geïsoleerde woningen. De installatiekosten van dit type warmtepomp is hoog, de buitenunit geeft geluidsoverlast en de huidige cv-ketel slijt sneller door wispelturig gebruik. Daarnaast werkt dit type warmtepomp minder efficiënt bij hoge temperatuurverwarming.
Een 100% elektrische iCV-ketel op basis van infraroodtechniek, HeatBuffers en een warmtepomp zonder buitenunit zijn een beter alternatief. Ons systeem werkt zonder gas, is stiller en compacter en zorgt voor efficiënte warmteopslag, waardoor het een duurzamer alternatief is en beter past in goed geïsoleerde woningen.
HeatLeap als gasloos alternatief
- De warmtepomp van Heatleap is volledig elektrisch, compact en gebruiksvriendelijk. Meer informatie? Download de brochure.
Alles wat je moet weten
Niet elke woning is geschikt voor een hybride warmtepomp. Goed geïsoleerde woningen (energielabel A, B of C) zijn het meest geschikt. Oudere, slecht geïsoleerde huizen verliezen namelijk te veel warmte, waardoor het rendement van een hybride warmtepomp lager wordt. Daarnaast heb je voldoende ruimte nodig voor de buiten- en binnenunit van de warmtepomp.
De warmtepomp van Heatleap bestaat uit een compacte binnenunit die eenvoudig op zolder kan worden geplaatst. Een buitenunit is daarbij niet nodig. De warmtepomp kan zowel worden aangesloten op het mechanische ventilatiesysteem als op buitenlucht. Dat zorgt ervoor dat deze warmtepomp in veel meer woningen geplaatst kan worden.
Nee, een hybride warmtepomp is niet volledig gasloos. Een hybride systeem combineert een warmtepomp met een cv-ketel op gas. De warmtepomp zorgt voor het grootste deel van de verwarming, maar op koude dagen of bij piekbelasting springt de cv-ketel bij om het huis op temperatuur te houden.
Wil je volledig gasloos verwarmen, dan heb je een volledige (all-electric) warmtepomp nodig. Dit type werkt zonder cv-ketel en haalt alle warmte uit de buitenlucht, bodem of een waterbron, vaak in combinatie met vloerverwarming of lage-temperatuur radiatoren.
Het verschil tussen een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp zit vooral in het gebruik van gas en de manier waarop ze je huis verwarmen.
Hybride warmtepomp
- Werkt samen met een cv-ketel op gas.
- De warmtepomp verzorgt het grootste deel van de verwarming, maar op koude dagen of bij hoge warmtevraag schakelt de cv-ketel bij.
- Geschikt voor bestaande woningen met radiatoren en matige isolatie.
- Niet volledig gasloos; je blijft gas verbruiken voor verwarming en warm water.
- Een hybride warmtepomp kopen is een kleinere investering dan een all-electric warmtepomp.
Volledig elektrische (all-electric) warmtepomp
- Werkt volledig zonder gas, alleen op elektriciteit.
- Haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of water en kan zowel verwarmen als warm tapwater leveren.
- Vereist een goed geïsoleerde woning en lage-temperatuurverwarming (zoals vloerverwarming of LT-radiatoren).
- Duurder in aanschaf, maar wel lagere energiekosten en toekomstbestendig.
- Volledig gasloos en dus beter voor het milieu en je energierekening op lange termijn.
Een hybride warmtepomp maakt geluid, vooral de buitenunit die lucht aanzuigt en comprimeert. Het geluidsniveau ligt gemiddeld tussen de 40 en 60 dB(A), vergelijkbaar met een koelkast of een zacht gesprek. Veel modellen hebben een fluisterstand die ‘s nachts het geluid beperkt. De plaatsing speelt een grote rol bij geluidsoverlast; het is slim om de warmtepomp niet direct bij een slaapkamerraam of buren te plaatsen. Trillingsdempers en een geluiddempende omkasting kunnen het geluid verder verminderen. Bij extreme kou kan de warmtepomp harder werken en meer geluid maken. Voor een stillere oplossing is een bodem-water warmtepomp een goed alternatief.
Neem contact op voor een duurzame oplossing
- Interesse in de warmtepomp van Heatleap? Neem vandaag nog contact op. We helpen graag met het realiseren van een duurzamere woning.